8. august 2010

Rekesuppe med mango

God suppe er som regler laget på god kraft, og innen sjømat er det skalldyr som gir den beste kraften. Mange skall går i søpla fordi vi glemmer hvor godt det er å koke kraft på dem. Blåskjellene du har dampet kan for eksempel slenges i en kraftgryte når måltidet er over. Tilsvarende kan vi gjøre med rekeskall.

Takk til Liv Berit og Bjørn i Tromsø som satte meg på sporet av denne retten. Takk også til Ole som igår lot meg utsette gjestene hans for et eksperiment under en veldig hyggelig helaften :)

Dette er en forrett du lager på 30 minutter, og mesteparten av retten lager i grunnen seg selv.

Ingredienser (til 6 personer):
  • ca 1/2 kilo reker (tilsvarende en neve pillede reker per person)
  • 1 mango
  • 1 lime
  • 2 dl fløte
  • 1 liten fennikel
  • 1-2 dl hvitvin (gjerne gårsdagens)
  • 1 stort fedd hvitløk
  • En liten bunt bladpersille
  • 1 sjalottløk

Skrell rekene og stek skallet i smør, finhakket hvitløk og finhakket sjalottløk i en panne. Stek noen minutter før du har over hvitvin og ekstra vann til det dekker. La dette koke i ca 20 minutter.

Finhakk fennikel og mango i ca like store biter (ca 3-4 mm tykke).

Når kraften er ferdig siler du av skallene, og koker inn væsken til ca en tredjedel.  Mot slutten av koketiden har du i hakket fennikel, som kokes til den er nesten myk - "al dente".

Når kraften er kokt inn siler du av fennikelen, som du legger til siden. Ha deretter i fløte og kok opp under omrøring. Smak til med salt og lime. (Husk at mangoen også er syrlig, så ikke bruk for mye lime).

Legg de pillede rekene i små suppeskåler (evt. store kaffekopper) sammen med finhakket mango, hakket persille og fennikel. Vær forsiktig med mengden mango, som fort kan dominere smaken. En spiseskje per porsjon burde holde.

Skum opp suppen med stavmikser eller visp (eller den eminente cappuccino-vispen til Ole :) og hell suppe i skålene til det såvidt dekker rekeblandingen.

Server straks. Denne suppen er best glovarm.