30. august 2010

En vinbløffmakers bekjennelser: Del III

Selv om det er en avgrunn mellom vinsnobber og vinbløffmakere oppfører vi oss nokså likt. Forskjellen ligger i grunninnstilling. En snobb uttrykker glede over en lagret Bordeaux fordi han vet den er kostbar. En vinbløffmaker gjør det samme for å gi inntrykk av stor kunnskap på området.

Vi har allerede konstatert at det mest utfordrende temaet innen vinbløffmaking er å beskrive en vin vi har smakt. Resten, som for eksempel å oppføre seg troverdig, er lavt hengende frukter. Riktig oppførsel gir valuta for pengene; jobb med ditt vin-ethos og du kan snike deg unna hele smakingen.

Troverdig oppførsel kan oppsummeres i noen enkle kjøreregler:
  1. Ikke vær en snobb
  2. Få ekspertene i tale
  3. Behersk ritualene
Punkt 1 er viktig fordi ekte eksperter alltid har et avbalansert forhold til sine ekspertiseområder. En sjarlatan derimot fremstår ofte som en fundamentalist, og det er avslørende. I matverdenen finnes matsnobber som aldri spiser ketchup, selv ikke når de blir servert pølse i lompe med ketchup ved bålet en sommerkveld. Håpløst, ikke sant?

Slik er det også med vin. Drasser noen med seg litervis med pappvin til hytta, så drikker vi den opp og vi synes det smaker godt, selv om den er billig og serveres i melkeglass.

Dette dreier seg kort og godt om å skille vindrikking fra vinsmaking. Vindrikking er en sosial affære; vinsmaking er en opptreden.

Punkt 2 dreier seg om å kommunisere din kunnskap fremfor å kringkaste den. På vinmonopolet, i følge med noen du ønsker å bløffe, stiller du gode spørsmål og lar den oppegående ekspeditøren prate. Først leter du etter den gode ekspeditøren du "pleier" å konferere. Så spør du hvilke nyheter som har kommet inn siste uke. Eller hva som er tema i spesialavdelingen, hvis de har en.  Etterlys årganger fra Burgund på magnumflaske, sablé-champagne*, beklag deg over deres begrensede utvalg av tørr sherry (det er alltid begrenset), eller uttrykk stort engasjement for et halvsært vinområde, som f.eks. Sicilia, Jurá eller Libanon. Sistnevnte område er forøvrig helsært.

Tilsvarende fremgangsmåte anbefales når du er ute og spiser. På flotte restauranter spør du om å få en omvisning i vinkjelleren i løpet av måltidet. Du lytter til vinkelneren sine anbefalinger, men du er ikke redd for å si fra om den anbefalte vinen ikke smakte. Den flasken du sender tilbake, blir solgt til et annet bord i løpet av kort tid uansett. Hvis du stadig tar deg selv i å sende tilbake vin og kverulere med vinkelneren, så har du blitt en snobb. Hvis du aldri har sendt tilbake en flaske vin noen sinne, så er du en vindrikker, og ikke en bløffmaker.

Så til punkt 3: Ritualene. Noen vineksperter tar dette til det ekstreme, men det gjør ikke vinbløffmakerene. Vi gjør akkurat nok til å fremstå bevisst og rutinert - men diskret. Gurgling og spytting er ikke vår greie, men et det finnes et rituale som er obligatorisk.

Du har kanskje lagt merke til hvordan vineksperter roterer på vinglasset før de lukter eller smaker på vinen. Dette gjør de for å øke overflatearealet på vinen i glasset, og følgelig eksponere vinen for mer luft. Dermed igangsettes en kjemisk prosess som frigjør aromaer fra vinen (nå bløffer jeg ikke).

Stegene i glassrotasjon er som følger:
  1. Løft glasset og lukt forsiktig på vinen. Hold alltid i stetten.
  2. Roter på glasset **
  3. Pust ut, plasser nesen godt ned i glasset og pust kraftig inn
Nå kommer trikset: Før du har smakt på vinen kan du nå bløffe om vinens aroma. Det virker veldig proft. Det slår sjelden feil å si "fin frukt" eller forventningsfullt lire av seg kommentarer som "den er litt lukket, men kommer seg om noen minutter".

Deretter drikker du en passe stor slurk. En vinbløffmaker nipper ikke til vin. Han bælmer heller ikke. (Med mindre han er på hytta, naturligvis).

Dette ritualet gjennomføres alltid på restaurant når vinkelneren ber deg kvalitetssikre vinen. Andre egnede arenaer er vinklubber, flotte middager og selvfølgelig når noen gjør ære på deg ved å servere en ekstra god vin (i så fall gjør vi tilogmed et unntak for hytteregelen). Ritualene gjennomføres ikke på julebord, i konfirmasjoner, begravelser eller på nattklubb.

Oppsummert kan du bløffe overbevisende gjennom riktig oppførsel. Vær avslappet og diskret, unngå overdrevne opptrinn og husk det viktigste: Alltid nyt vinen du får i glasset.

The wine urges me on, the bewitching wine, which sets even a wise man to singing and to laughing gently and rouses him up to dance and brings forth words which were better unspoken.
- Homer (Odysseen)

* Sjampanje med halvt trykk. Sjeldne greier du neppe blir tvunget til å kjøpe.

** Dette krever tørr- eller rettere sagt våt-trening. Øv deg hjemme med vann i vinglasset. Begynn med å rotere glasset på bordet, deretter øver du på å rotere det i luften. Det er vanskeligere enn du tror, og rødvinsøl på vertinnens hvite bluse ville være en forsmedelig avsløring.