7. desember 2008

Sjokoladefondant

Hvor enn snobbete på mat jeg noen gang kommer til å bli, så er det ingenting slår smaken av sjokolade. Utrolig nok er det mulig å være nesten like snobbete på sjokolade som på vin. Det liker jeg. Det er forskjell på sjokoladetyper, og det er en grunn til at noen koster mer enn andre. All sjokoloade kan spises, og billig sjokolade er bedre enn ingen sjokolade, men du får det du betaler for. Valrhona Manjari er min favoritt. Ikke av de mørkeste, men fortsatt syrlig og fruktig i ettersmaken (prøv en bit om du ikke tror meg). I Oslo-området får du Valrhona på større supermarkeder som f.eks. Centra. Ellers selges det i spesialforretninger og på Pascal (som forøvrig lager en fantastisk chili-sjokoladekake). Kaffebarkjeden Stockfleths selger Valrhona i små posjonsstykker.

Sjokoloade må smeltes langsomt, hvis ikke "brenner" den seg, og får en uønsket smak og konsistens. Bruk vannbad (dvs, en glass- eller metallbolle oppå en kjele med småkokende vann i bunnen) eller mikrobølgeovn på lav effekt.

En enkel dessert du vil bli husket for, er sjokoladefondant, som er en slags sjokolade-muffin som er flytende inni.

Sjokoladefondant med kokossorbet og pasjonsfrukt
  • 300 g mørk sjokolade (f.eks. Valrhona Manjari)
  • 250 g smør
  • 250 g sukker
  • 170 g mel
  • 8 egg
  • 6-8 pasjonsfrukt
  • Kokossorbet

Rasp sjokoladen og smelt med smøret i en kjele på middels varme. Unngå at blandingen blir veldig varm (da ødelegger du sjokoladen). Bland alle ingrediensene, bruk gjerne en kjøkkenmikser. Avslutt med mel og så eggene, ett og ett, helt til slutt. Hell i smurte former (kaffekopper, store muffins-former, ringer fôret med bakepapir, etc) og sett kaldt.

Del pasjonsfruktene i to, skrap ut innmat, mos med stavmikser, og sil i dørslag. Kok opp med ca 100 g sukker og avkjøl. Hell på artig spruteflaske e.l.

Kjøp kokossorbet hos din favoritt-konditor eller lag selv hvis du er heldig og har ismaskin (i så fall trenger du en kokosnøtt).

Stek fondantene på 200 grader til de sprekker i overflaten. VIKTIG: Fondantene skal serveres mens de er flytende inni. Pynt med kokossorbet og pasjonsfrukt-coulis.