24. februar 2013

Hamburger


Markus og jeg begynte å lage burgere allerede som studenter, og har gjennom de siste 10 årene med systematisk utprøving, evaluering og forbedring av fremgangsmåte og ingredienser utviklet en fryktelig god burger. Synes vi, iallefall..

Vi har etterhvert innsett at selvom en burgeroppskrift kan varieres på et utall måter, er det noen forutsetninger som ligger til grunn for enhver vellykket burger:
  1. Bak burgerbrødene selv
  2. Lag selve burgeren selv
  3. Lag dressingen selv
Oppsummeringen er: Lag alt selv.

Den komplette hjemmelagede hamburger
Dette er en variant av vår "orginale" burger, og ingrediensene gir ca 8-10 burgere.

Hamburgerbrød:
  • 475 gr hvetemel
  • 1 pk tørrgjær
  • 2 ts salt
  • 1.5 dl melk
  • 1.5 dl vann
  • 3-4 ss nøytral olje
  • Sesamfrø
  • 1 eggehvite 
Lag burgerbrødene først: Varm melkeblandingen til ca 50 grader, bland mel, salt og gjær, og ha deretter i melkeblanding og olje mens du elter i maskin. La dette elte i ca 10 minutter på middels hastighet. La deretter deigen hvile i en halv time, før du "ruller ut" kuleformede burgerbrødemner som du så trykker flate med håndbaken. De skal bli så flate som en tjukk, bitteliten pizza.

Sett på stekebrett og la heve 30-60 minutter under plastfolie smurt med olje. Pensle med eggehvite og strø med sesamfrø rett før du steker brødene på 200 grader i ca 10 minutter. Steketiden varierer, her må du bare bruke hodet: Du vet hvordan burgerbrød skal se ut når de er ferdige.

Hamburgere:
  • ca 1 kg kjøttdeig
  • 1 egg
  • 4 skiver med bacon
  • 1 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 ss hakket sjalottløk
  • 2 ts salt
  • 4 knall røde tomater
  • Sylteagurk
  • ca 2 dl finrevet parmesan (riv den selv)
  • Et "hode" frisé-salat (eller annen salat)
  • 1 ss vinagrette (bland 1 ss eddik, 2 ss olivenolje og 1 ts finhakket sjalottløk)
  • Rødløk skåret i tykke ringer
  • Dressing: 1 dl Creme Fraiche blandet med 1 dl Aioli

Stek baconet lett og finhakk. Bland bacon med kjøttdeig, løk, hvitløk, 1 egg og salt. Lag store kuler av kjøttdeig som du trykker flate med et egnet redskap. Et godt tips er forøvrig å lage en grop på midten av burgeren.

Forbered alt garnityret. Skjære tomater i skiver, sylteagurkene på langs, rasp parmesan. Riv salaten i passe størrelser, og bland med vinagrette rett før servering.

Det aller beste er å grille burgerene. I så fall bør du pensle grillen med olje slik at de ikke svir seg fast. Alternativt steker du burgerene i en grill- eller stekepanne. Når du snur burgeren, legger du samtidig topp og bunn-lokkene til brødene på varmen.

Anretning: Smør dressing på topp- og bunnlokk. På topplokket legger du tomat, sylteagurk, løk og salat, strø deretter med parmesan. Legg burgeren på bunnlokket, og smell de to delene sammen.