8. desember 2008

Pizza

Når jeg lager pizza, bruker jeg en bakesten. Jeg varmer den opp i stekeovnen, som står på max varme, og for-steker alle bunnene før jeg har på saus, ost og garnityr. En bakesten koster noen hundre kroner, og må være en av de kjøkkeninvesteringene med høyest kost/nytte-faktor. Pizzadeigene kjevler jeg så tynne som jeg klarer, uten at de går i oppløsning.

Italiensk pizza
Pizzadeig (gir ca 6 mellomstore pizzabunner):
750 gr hvetemel
1/2 pakke tørrgjær
3 ts salt
Noen klunker olivenolje
ca 4 dl varmt vann

Bland alle tørre ingredienser, deretter de våte ingrediensene. La heve en liten stund. Du kan hoppe over hevingen om du har dårlig tid. Vannet kan godt være nært kokepunktet (tørrgjær tåler mer varme enn fersk gjær).

Kjevle deretter ut til 6 pizzaer på 30-50 cm diameter. Dette krever litt trening, ikke gi opp på første forsøk. Stek noen minutter på den forhåndsoppvarmede bakestenen. Ta ut, legg på garnityr, og sett inn igjen (stadig med ovnen på max varme).

Ferdigstekte pizzabunner kan forøvrig fint fryses ned.

Rød Pizza-saus
1 boks hakkede tomater
1 liten boks tomatpuré
2 dl olivenolje (den billigste du har)
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ts salt
1 ss sukker
(Evt: Noen dråper tabasco eller en knivsegg med cayenne-pepper)

Fremgangsmåte:
Bland først alt bortsett fra oljen. Resultatet blir best i kjøkkenmaskin eller med stavmikser. Spe deretter i oljen i "klunker" mens du kjører med mikseren. Denne sausen kan fryses ned.

Hvit Pizza-saus
1 beger Creme Fraiche
1/2 pakke snøfrisk naturell
saften av 1/2 sitron
en håndfull revet mozarella-ost
1 ts salt

Fremgangsmåte:
Bland alt i en bolle.

Anretning
Når du anretter pizzaen, uansett saus: Strø frisk eller tørket oregano på sausen. Legg deretter på ost og annen garnityr. Kvern pepper på pizzaen etter at den er stekt.

Ost
1/3-del revet Jarlsberg / Norvegia / Mozarella etc
1/3-del revet Parmesan
1/3-del revet Gryere

NB: RIV OSTEN SELV! Ferdigrevet ost er ikke ost, men en forfalskning. Det er helt sant, bare les på forpakningene. Det står ikke "ost" noe sted.

Garnityr som legges på før steking:
Strimlet salami, kokt skinke, champignon, kjøttboller (gjerne med litt ingefær i deigen), cherrytomater i skiver, paprikastrimler, løkringer, pesto, mozarellaskiver, etc.

Garnityr som legges på etter steking:
Parmaskinke, chilimarinerte reker, fersk bladspinat, fersk basilikum, etc.