29. mai 2010

Lynrask laks

Jeg har skrevet om Salma-laks før. I tillegg til høy kvalitet på fiskekjøttet, har Salma en annen fordel. Innpakningen åpner for oppfinnsomme tilberedningsmetoder.

I restaurantverdenen har man lenge kjent til metoder omtalt som  Sous-vide, der kjøtt pakkes i vakuum og varmebehandles over veldig lang tid på lav temperatur.

For å få til sous-vide må man ha spesialutstyr. Heldigvis er de fleste av oss i besittelse av en ypperlig Sous-vide-innretning: Oppvaskmaskinen.


Supersaftig Sous-vide-Salma
Kjapp middag for to personer.
  • Salmalaks (ca 200 gr per pers)
  • Mandel- eller andre små-poteter
  • Agurk
  • Vårløk
  • Sukkererter
  • Smør
  • 2 dl creme fraiche
  • ca 2 ss Dijon-sennep
  • 1 sitron
Begynn med laksen. La den være i emballasjen og legg den i nederste kurv i oppvaskmaskinen, som du kjører på ekstra varmt vaskeprogram. Laksen er da ferdig etter ca 20-30 min, avhengig av størrelse og hvordan du liker den. En slik laks kan med hell spises halvrå, så du trenger ikke treffe hundre prosent på tiden.

Hakk vårløken i små rundinger.

Skjær potetene i middels tykke skiver, som du koker i ca 10 minutter. Unngå overkokte, smuldrete poteter. Ha vårløken i potetkjelen noen sekunder før potetene er ferdig, og sil deretter av vannet. Ha i en klatt smør og en teskje Dijonsennep.

Kok sukkerertene i to minutter.

Skjær agurken i tynne staver.

Varm opp Creme Fraiche, rør deretter inn sennep og smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Legg potetsalaten på tallerkner, hell over sausen og legg agurk og sukkererter rundt.

Ta Salmalaksen ut av emballasjen, del forsiktig i porsjonsstykker, og legg oppå potenene på tallerkenen. Server.