7. desember 2008

Aioli

Aioli er en form for majones, og kommer fra middelhavet et sted. Både franskmenn og spanjoler hevder de har funnet den opp. Aioli er perfekt tilbehør til grillmat, friterte poteter, salater, blåskjell, supper, erstatning for smør på fancy matpakker, etc.

Mange Aioli-oppskrifter bedyrer mengder med hvitløk og kun olivenolje i blandingen. Dette gir en svært stram smak, med mindre man har inngående peiling på olivenoljer og vet hvilke merker som kan egne seg. Dessuten mener jeg olivenolje smaker best "bar", men det er en annen historie. Min fremgangsmåte bruker litt olivenolje og resten nøytral olje (som f.eks. solsikkeolje).

NB: Sjekk at oljen din ikke er harsk. Det skal ikke lukte noe av nøytral olje. Aioli laget på harsk olje er ikke godt.

Dette gir ca 2-3 dl Aioli.

Bruk friske, ferske ingredienser:
-1 egg
-1/4 ts salt
-1 fedd hvitløk
-saften av 1/2 sitron eller 1 ss eddik (sherry-eddik egner seg bra)
-nøytral olje (f.eks. solsikkeolje)
-litt olivenolje

Fremgangsmåte:

Bland alle ingrediensene bortsett fra oljene. Miks med stavmikser. Fortsett å mikse mens du sper klunker med nøytral olje. Hold på slik til massen begynner å tykne. Spe til slutt med olivenolje etter eget ønske (jo mer olivenolje desto strammere smak).

Etterpå kan du evt. blande i friske urter, som f.eks. koriander, persille eller basilikum.

Aiolien holder seg 1-2 uker i kjøleskap. Server til reker, med nybakt foccacia eller med friterte poteter og hvitvinsdampede blåskjell. Aiolien kan også blandes inn i supper, men da må suppen ikke koke
etterpå.