3. januar 2010

Kjapp kinesisk kylling

Av alle ting har Maren bestemt seg for å lære kinesisk. Gjennom såkalt språk-tandem har hun blitt kjent med kinesiske Xiaoli, som kommer rett fra hjertet av et av Kinas store matdisktrikter: Sichuan.

Vi hadde Xiaoli på middag for en stund tilbake. Det vil si, hun kom hjem til oss, overtok kjøkkenet og lagde flere kinesiske retter slik hennes foreldre lager mat på sin lille tradisjonelle restaurant hjemme i eksotiske Kina. Hvilken middagsgjest!

Her er min transkripsjon av én av rettene hun lagde. Jeg har gjort noen endringer i ingrediensene, ettersom hun hadde med seg en bråte mystisk krydder fra hjemlandet.

Dette er en kjapp hverdagsmiddag som tar ca 15 minutter å lage. Ingrediensene er til to middels sultne personer:
  • 2 små kyllingfileter (kyllingbryst) pr pers
  • 1-2 ts "Minced Hot Chili" (se etter små glass i "Blue Dragon"-hyllen i middels store matbutikker eller kjøp til halv pris på eksotisk innvandrerbutikk)
  • 2 dl ris (e.g. Basmati-ris)
  • En middels stor ingefær
  • 1 gulrot
  • 10-20 sukkererter
  • En neve Cashew-nøtter
  • 1/2 dl innkokt kyllingkraft (evt. en terning kyllingbuljong hvis det er hverdag)
  • 1 rød paprika
  • 2 stilker vårløk
  • En god klunk nøytral olje (e.g. solsikke, mais, raps, etc)
  • Litt Maizena-mel
- Skyll risen ved å ha den i en bolle med vann, og skifte ut vannet fortløpende til det blir helt klart. Ha så risen i en middels stor kjele. Plasser hånden oppå risen, og hell på kaldt vann til det dekker hele håndflaten. Ta ut hånden din, og kok deretter opp. La trekke på svak varme i 8-10 min. La deretter kjelen stå med lokket på i ca 10 min.
- Skjær kyllingfiletene i tommelfingerstore biter. Skjære gjerne bitene i forskjellige fasonger.
- Gjør tilsvarende med paprika, uskrelt gulrot, uskrelt ingefær og vårløk.
- Del sukkerertene i to.
- Stek kylling og paprika i ca 1 dl olje i varm panne noen minutter. Ha i "minced chili"-pastaen, gulrotbiter, vårløk, ingefær, kyllingkraft og vann slik at det nesten dekker. La koke i ca 10 min. Mot slutten smaker du til sausen med salt og evt. lime/sitron
- Plukk ut ingefærbitene, ha i sukkererter og cashew-nøtter
- Rør ut ca 1 ss Maizena i litt kaldt vann, hell dette i pannen og kok opp
- Server med risen ved siden av

Vanligvis foretrekker jeg å spise vårløk nesten helt rå, men her er poenget til Xiaoli å la vårløken koke med grønnsakene for å gi smak til sausen.

Vi serverte halvtørr tysk Riesling til maten til Xiaoli. Denne kombinasjonen - halvtørr hvitvin til sterkt krydret mat - var ukjent for henne, men jeg la merke til at hun noterte seg navnet på vinen før hun gikk ...