7. januar 2010

Kjære kjøttboller

Noen retter må forvaltes med omhu. Kjøttboller er en av dem. Skikkelig gode kjøttboller må vi for guds skyld ikke bli lei av, og de må lages akkurat passe sjeldent, synes jeg. Åshild er sterkt uenig.

Disse kjøttbollene kan du ha på pizza, som tapas i en skål med tomatsaus, til pasta med tomatsaus eller med tzatziki til grillmiddagen.

Ingredienser:
  • Ca 400 gram kjøttdeig (storfe, elg eller svin)
  • En neve frisk bladpersille
  • En bit frisk ingefær på størrelse med en halv tommel
  • Et fedd hvitløk
  • 1 egg
  • 1 middels stor sjalottløk
  • 6-10 dråper Tabasco
  • 1 ts salt
  • 1 ss smør og 2 ss nøytral olje til steking
Skrell ingefæren med en teskje. Finhakk persille, løk, hvitløk og ingefær. Bland med resten av ingrediensene i en bolle, kvern over litt pepper og rør godt til massen begynner å stivne.

Varm olje og smør i en panne. Fukt hendene dine med vann fra springen og form kuler av kjøttdeigmassen. Diameter cirka enogenhalv til to centimeter. Om du lager tapas kan de med hell være litt større.

(For ekstra smak kan du på dette tidspunktet koke kjøttbollene i god kraft. PC sin svoger, som er kokk, lager noen uforholdsmessig gode elgkjøttboller som han koker i steinsoppkraft.)

Stek kjøttbollene først på høy varme mens du kaster dem rundt i pannen hyppig slik at de blir jevnt stekt. Skru deretter ned varmen og stek til ferdig. Når du tror de er ferdig deler du en tilfeldig valgt kjøttbolle i to, og sjekker at den er gjennomstekt (den samvittighetsfulle kokk spiser normalt disse bitene som en ekstra kvalitetssikring).