23. desember 2010

Vorspiel til ribbe

Juleribbe er kraftig kost, og mang en møblert familie nøyer seg meg en akevitt til forrett. Den opplyste amatørkokk vet imidlertid at det er nettopp til kraftig mat vi trenger å stimulere apetitten.

Apetitt skjerpes av salt og syre, og dempes av sødme og bitterhet. Derfor skal man ikke servere Gin & Tonic som velkomstdrink, og derfor spiser vi multekremen til slutt.

Torskeproduktet Strøm er i ferd med å få innpass. Her i en syrlig, chilensk variant. Der har de nemlig funnet ut at syren i lime bryter ned fiskekjøtt på samme måte som varmebehandling. Kjøttet får dermed en kokt konsistens, selvom det tilberedes og spises kaldt.

Grisete torske-ceviche
Ingredienser til 4 pers
  • Torskerygg av ypperste kvalitet og nennsomt behandlet i alle ledd
  • 3-4 lime
  • Lakserogn (kan sløyfes)
  • Bønnespirer
  • Rød løk
  • Nyåpnet olivenolje
Legg torskeryggen i fryseren til den er halvfrossen (ca 30-60 min). Nå blir det lettere å skjære tynne skiver. Finn frem din skarpeste kniv og skjær syltynne skiver, som du legger i en bolle sammen med finhakket løk.

Press over limesaft til det dekker. Rør forsiktig så saften dekker alt fiskekjøttet. Sett kaldt i ca 20 minutter.

Sil av limesaften, og legg blandingen ut på en fjøl. Tørk forsiktig av med tørkepapir (hvis ikke blir smaken for syrlig). Legg utover på tallerkener og pynt med lakserogn og bønnespirer. Strø på litt olivenolje og flaksalt. 

Server med en tørr Riesling (som også vil smake bra til ribben), og be til høyere makter om at svoren blir sprø ..