11. desember 2010

Torsk, chili og Riesling

Den brennende smaken i sterkt krydret mat blir delvis nøytralisert av sødme. Dette er ett av bruksområdene til halvtørr hvitvin, som dunker ut all verdens rødvin når chili står på menyen.

Et nytt torskeprodukt, inspirert av Salma-laks. Finnes på Meny på CC Vest.
De halvtørre Rieslingene fra Tyskland er nå i det gode selskap, selv om de kan gi assosiasjoner til sukkertøyvin under russetiden. Slipp den tanken, folkens. Verden går som kjent fremover. En halvtørr hvitvin trenger noe sterkt i maten slik at den ikke fremstår for søt. I en klassisk torskemiddag med smeltet smør, erter og bacon kan vi la en chili besøke smøret i kjelen, slik at den sterke smaken setter seg.

Ingredienser (4 pers):

  • En liten, hissig chili
  • Ca 7-800 gram torske-loin (ryggstykke)
  • En liten pakke frosne, grønne erter (Petit Pois)
  • Ca 1-2 dl matfløte
  • Sitron
  • 250 gr smør
  • Bacon skåret i små biter
  • Ca 20 små hatter shii take-sopp
  • Ca 2 ss soyasaus
  • 4 hvitløkdsfedd
  • 2 gulrøtter
Lag puré av ertene ved å koke dem 1 minutt i vann, sile av, blande inn fløte, en klatt smør og deretter kjøre med stavmikser eller i kjøkkenmaskin. Smak til med sitron og salt. Som vanlig trenger du mye salt. Puréen skal være glatt og jevn i konsistensen.

Stek bacon i tørr panne. Tre et hvitløksfedd på en gaffel, og bruk denne som "stekespade". Hell av fettet mot slutten av steketiden, og sett til side.

Skjær gulrøtter i staver og stek i litt smør på høy varme, slik at de karamelliseres på overflaten. Ved servering skal de være harde innerst.

Stek soppen i smør. Mot slutten av steketiden har du i ca en spiseskje soyasaus og blander godt.

Smelt resten av smøret i en kjele, og ha i 3 hvitløksfedd og chilien. Følg med på hvordan den sterke smaken utvikler seg, og fjern chilien når du er fornøyd. Ikke bli for revet med her: Riktignok er man tøff i trynet når man klarer å spise skikkelig sterk mat, men den smaker ikke noe godt av den grunn.

Ha baconfettet og et knust fedd hvitløk i pannen på medium varme. Skjær torske-loinen i serveringsstykker, ha på salt og pepper fra kvern og stek i pannen. Skinnsiden først. Stek stykkene på skinnsiden til de er nesten ferdig. Om maten vil vente på gjestene, kan du nå legge stykkene til siden. Stek dem ett minutt på motsatt side rett før du serverer. Ta av skinnet ved servering.

Anrett på varme tallerkner. Tilbehøret nederest, fiskestykket i midten og bacon på toppen. Chili-smør rundt det hele. Drypp en teskje soyasaus over smøret og server med en halvtørr Riesling.

(Om du er lat, men nysgjerrig: Idéen til denne retten har jeg stjålet fra Bølgen og Moi på Tjuvholmen)