14. mai 2011

Kongetabbe

Kongen fikk ikke dele ut medaljer 8. mai. Angivelig på grunn av Jens, som følgelig fikk kjørt seg i ukens nyheter. Are Kalvø kommenterer saken i Aftenposten idag. Som komiker synes han generelt det er stas å ydmyke en statsminister, og spesielt stas er det når uttrykket "medaljens bakside" endelig gir mening.

Som matblogger har jeg naturligvis tilsvarende glede av å relatere mine råvarer til en statsministertabbe. Are Kalvø og alle andre som har uttalt seg om denne saken - ca 4.5 millioner nordmenn - har nemlig oversett godbiten i denne kongelige farse.

Jens spiste kongekrabbe i Davos i januar
Den opplyste, samfunnskritiske og satirisk begavede Andymat-redaksjonen er observante som alltid, og får nå æren av å runde saken av med råvaren alle glemte. Jens har krabbet til korset, og det er klart han er sulten.

Kongekrabbe "Jens" med syrlig saus
Ingredienser (til 2 personer):
  • To ben rå kongekrabbe (kjøp alltid rå kongekrabbe og stek den selv)
  • Smør til steking
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 flaske tørr hvitvin
  • 1 ss worcester-saus
  • 1-2 ts "minced chili" (finnes på glass i de fleste butikker nå)
  • 3 ss honning
Rens kongekrabben med en saks: Klipp langs beina og plukk ut kjøttet. Dra også ut de lange, flate bruskbeina som ligger inni kjøttstykkene. NB: Husk å også å plukke ut kjøtt fra de øverste leddene.

Lag saus ved å smelte honning til lys karamell i en kjele. Hell over hvitvin og kok inn til sausen smaker syrlig. Rør inn worcester og smak til med chili. Sausen skal være søt, sterk og syrlig. Til slutt rører du inn en klatt smør. Sausen må ikke koke etter dette.

Skjær krabbekjøttet i stykker som passer til en munnfull. Knus hvitløkfeddet og la det ligge noen minutter med smøret i en middels varm panne. Salte og pepre krabbekjøttet før du steker det. Legg i de minste stykkene etterhvert - de har kortere steketid.

Legg stykkene på varme tallerkener og øs over saus.

Til en slik kongelig rett kan man servere sjampanje i glasset.