12. desember 2009

Lam alá Turk

Etter Hellstrøms besøk hos den tyrkisk-drevne italienske restauranten i Ålesund kom jeg på det lillesøster Maren lærte meg en gang: Gresk mat er rent plagiat av det Tyrkiske kjøkken. Tyrkiske kjøkkentradisjoner regnes forøvrig som av de mest renslige og avanserte i verden. Slike tyrkisk-drevne italienske restauranter som Hellstrøm snublet over opplever jeg forøvrig ganske ofte. Veldig rart, med tanke på at Tyrkisk mat iallefall ikke står tilbake for italiensk mat (for å si det på den måten). Selv forbinder jeg god tyrkisk mat med grill, yogurth, hvitløk, fiken, eksotiske krydder..

Her er en tyrkisk-inspirert lammerett (yogurthdressingen har jeg stjålet fra Eyvind). Til 8 personer:
  • Lammecarré (ca 30 ribbein totalt)
  • 3 store, røde paprika
  • 30-40 sukkererter
  • 2 rød løk
  • 4 gulrøtter
  • 1 squash
  • ca 2-3 dl innkokt lammekraft (evt. lammefond)
  • 2 dl yogurth naturell
  • 1 sitron
  • 1 appelsin
  • 1 ts finhakket mynte
  • 1/2 ts cummin
  • 1 ts finhakket hvitløk
  • Olivenolje
  • Basmatiris
  • Rosiner og assorterte nøtter
- Kok ris, bland i rosiner og grovhakkede nøtter når risen er ferdig. Hold varmt.
- Om du har tid og lyst kan du marinere lammekjøttet i kryddermiks og olje etter smak og behag. Her er hurtigvarianten: Rut fettranden på kjøttstykkene med en skarp kniv. Gni inn kjøttet med hvitløk, frisk rosmarin, salt og pepper. Grill på høy varme (i ovnen, på gassgrillen eller aller best: Kullgrillen)
- Stek kjøttet på lav varme (~160 grader) til kjernetemperatur 63 grader. Jeg bruker elektronisk steketermometer med alarm. La kjøttet hvile 10-30 minutter før oppskjæring og servering
- Bland ingrediensene til yogurthdressingen: Riv av sitronskall og appelsinskall (tips: Bruk et "zestjern"), og finhakk til å romme ca en teskje. Bland i saft fra sitron og appelsin. Smak til med salt, pepper og olivenolje.
- Skjær paprika og løk i tommelfingerstore biter
- Grovhakk squash
- Stek gulrøtter og paprika, deretter løk, squash og sukkerertene. Alle grønnsakene skal være "al dente" - gi litt tyggemotstand. Løken skal være halvrå og "sterk" på smak.
- Varm opp lammesjy, smak til med litt sitronsaft og evt. jevn ut med litt maizenamel utrørt i kaldt vann
- Varm opp lammecarréstykkene under grill i ovnen i noen minutter
- Legg grønnsakene midt på tallerkenen, legg skiver av lammecarré, hell sjysausen over kjøttet og legg yogurthsaus ved siden av
- Server risen i skåler ved siden av herligheten

Vil du ha vin til denne retten trenger du mye fruktighet for å balansere med krydderet, samt konsentrasjon (alkohol og tanniner) for å matche kjøttet. Unngå vin med mye eik. Denne spanske rødvinen er ypperlig til lam generelt.