Noen redskaper er uunnværlige. Andre gjør at vi sparer tid. En tredje kategori er "kjøkken-gadgets" for spesialiserte operasjoner, som ismaskin, oppskjærsmaskin og helautomatisk kaffebrygger. Til slutt har naturligvis fullstendig unyttig skrot.
Hvem klarer seg uten en løkskjærer .. |
Kjøkkenutstyr er velegnet som gaver, og selv til den velutstyrte amatørkokk kan man ofte finne noe på butikker som Traktøren, Tilbords og Designtorget. Det er alltids noe jubilanten mangler i rekken av "nyttige" nyvinninger, som for eksempel urtesaks, hamburgerpresse, chilikværn og oljespray. Eller skulle det være en oppvaskbørste med innebygget såpedispenser?
En aspirerende amatørkokk kan på samme måte bli forført av utstyr. Med de beste hensikter om å skape flotte matopplevelser, vil man uten veiledning fort slutte at det er utstyret, eller mangelen på sådan, som forhindrer oss i å skape den perfekte matopplevelse.
Ingen hamburger uten presse! |
Den spartansk utrustede kan selvfølgelig mene noe om fjollete kjøkkenbutikker, fjollete kjøkken og fjollete kokker, som går seg vill i eget utstyr. En skarp kniv, en god fjøl og en solid jerngryte er nok, vil de si.
Tilsvarende vil en som er rikt utrustet på kjøkkenet kunne hevde at moderne mat krever moderne innretninger. Med riktig utstyr er det mulig å servere flere personer samtidig, og man kan skape større matopplevelser med mindre stress på kjøkkenet. Vi skal leve i tiden og følge utviklingen, må vite.
Andymat-redaksjonen synes det er betimelig med en klassifisering. I diagrammet under har vi forsøkt å kategorisere noen utvalgte redskaper og innretninger. Noe av dette finner du i de fleste kjøkken, mens andre ting ser du kun hos "den som har alt":
Kategoriene i diagrammet er som følger:
- Kategori A: Billig utstyr, som er unyttig
- Kategori B: Dyrt utstyr, som er unyttig
- Kategori C: Dyrt utstyr, som er nyttig
- Kategori D: Billig utstyr, som er nyttig (vår favoritt!)
Kategori B finner vi ofte hjemme hos gifte, matglade par, som var godt utstyrt på kjøkkenet før de giftet seg og fikk en haug med kjøkkenting på lasset. Desperate bryllupsgjester vil vise seg invitasjonen verdig, og svir tusenlapper på produkter fra der ingen skulle tru, at nokon kunne bu (eller lage mat, for den saks skyld).
Trim dine urter med en urtesaks! |
Kategori C er kjøkkenets Famme Fatale! Har du tatt deg råd til alt dette, kommer jeg hjem til deg og lager middag når som helst. Du, som kan lage fem-retters middager til 12 personer uten å blunke. Med sous-vide får du frem det beste i dine råvarer, med oppskjærsmaskinen kan du besitte en hel Pata Negra-skinke, og alltid servere helt nyskårede skiver til dine gjester. Proffe kjeler fordeler og holder på varmen på riktig måte, og ting på komfyren begynner endelig å oppføre seg som beskrevet i kokebøkene. Place to be!
Hvor enn forførerisk redskapene i forrige kategori kan være: Det er kategori D som troner som vår favoritt. Er du glad i å lage mat, sørg for å kjøpe alt i denne kategorien. Dette er value for money-utstyr, som har bred anvendelse, sparer deg for frustrasjoner og det gjør deg i stand til å lage 95% av oppskriftene i normale kokebøker. Kokkekniv ligger i grenseland mellom dyrt og billig, ettersom prisene varierer. Selv har jeg ikke sett noen ordentlig kokkekniv til under 500 kroner, men du trenger neppe bruke mer en en tusenlapp på en slik kniv (som du forøvrig har i 20 år, om du behandler den pent).
Jonas-skrelleren: Ingen over. Ingen ved siden. |
Dette er en skreller du trygt kan skryte av i selskapslivet. Løp og kjøp!