Her er en tyrkisk-inspirert lammerett (yogurthdressingen har jeg stjålet fra Eyvind). Til 8 personer:
- Lammecarré (ca 30 ribbein totalt)
- 3 store, røde paprika
- 30-40 sukkererter
- 2 rød løk
- 4 gulrøtter
- 1 squash
- ca 2-3 dl innkokt lammekraft (evt. lammefond)
- 2 dl yogurth naturell
- 1 sitron
- 1 appelsin
- 1 ts finhakket mynte
- 1/2 ts cummin
- 1 ts finhakket hvitløk
- Olivenolje
- Basmatiris
- Rosiner og assorterte nøtter
- Om du har tid og lyst kan du marinere lammekjøttet i kryddermiks og olje etter smak og behag. Her er hurtigvarianten: Rut fettranden på kjøttstykkene med en skarp kniv. Gni inn kjøttet med hvitløk, frisk rosmarin, salt og pepper. Grill på høy varme (i ovnen, på gassgrillen eller aller best: Kullgrillen)
- Stek kjøttet på lav varme (~160 grader) til kjernetemperatur 63 grader. Jeg bruker elektronisk steketermometer med alarm. La kjøttet hvile 10-30 minutter før oppskjæring og servering
- Bland ingrediensene til yogurthdressingen: Riv av sitronskall og appelsinskall (tips: Bruk et "zestjern"), og finhakk til å romme ca en teskje. Bland i saft fra sitron og appelsin. Smak til med salt, pepper og olivenolje.
- Skjær paprika og løk i tommelfingerstore biter
- Grovhakk squash
- Stek gulrøtter og paprika, deretter løk, squash og sukkerertene. Alle grønnsakene skal være "al dente" - gi litt tyggemotstand. Løken skal være halvrå og "sterk" på smak.
- Varm opp lammesjy, smak til med litt sitronsaft og evt. jevn ut med litt maizenamel utrørt i kaldt vann
- Varm opp lammecarréstykkene under grill i ovnen i noen minutter
- Legg grønnsakene midt på tallerkenen, legg skiver av lammecarré, hell sjysausen over kjøttet og legg yogurthsaus ved siden av
- Server risen i skåler ved siden av herligheten
Vil du ha vin til denne retten trenger du mye fruktighet for å balansere med krydderet, samt konsentrasjon (alkohol og tanniner) for å matche kjøttet. Unngå vin med mye eik. Denne spanske rødvinen er ypperlig til lam generelt.